Processor

  • Redigera
 
 

En processor är den del I datorn som utför beräkningarna och exekverar programmen genom maskininstruktionerna (programeringsspråket). Processor benämns ofta som CPU som står för Central Processing Unit.

Intel

Intel är den överlägset största producenten av processorer idag. De vanligaste processorerna kommer ifrån i-famlijen där intel har i3, i5 och i7.

Intel i3 processorn har 2 kärnor och använder sig av ”hyper-threading” för att höja klockfrekvensen på processorn under kortare perioder när det behövs extra kraft.Den billigaste och strömsnålaste processorn i familjen.

Intel i5 processorn har 4 kärnor dock har den ingen ”hyper-threading funktion”. Prestanda mässigt ligger den mitt emellan Intel i3 och Intel i7 processorerna.

Intel i7 är den kraftfullaste processorn, den erbjuder 4 kärnor och ”hyper-threading” dock är den även den processor som drar mest ström av de 3.

AMD

AMD är Intels största utmanare trots att de skiljer företagen åt rent storleksmässigt. AMD gör bra processorer och används ofta i spel datorer.