RAM-Minne

Är du inte säker på vilken typ av minne du ska använda i ditt nya system? RAM, hur mycket behöver du? Hur snabbt ska det vara? Är latenser viktigt? 

Vad är ett RAM-minne?

RAM står för Random Access Memory och är som en buffert mellan din hårddisk och din CPU. Det finns egentligen inget slumpmässigt om det, CPU (i allmänhet) vet exakt vilka uppgifter den leker med. När processorn bearbetar data, tar den tag i små bitar i system minnet, den hoppar ständigt från plats till plats, läser och skriver information. Hårddiskar fungerar bra när man arbetar med stora block av data, men de är extremt långsamma vid hopp från sektor till sektor eller byte från läsa till skriva. Om din CPU fick bearbeta data direkt på hårddisken, skulle det vara en enorm flaskhals.

Så det är därför du behöver RAM. Mer RAM-minne innebär att du måste läsa från en långsam hårddisk mindre ofta, och snabbare RAM-minne innebär att din processor kan ta sina bitar snabbare. Naturligtvis svarar inte detta på hur mycket RAM-minne du behöver eller under vilka omständigheter snabbare RAM faktiskt är bra.

Hur mycket RAM-minne behövs?

Ram-minne kan man aldrig få för mycket av då alla program och processer i systemet använder sig av just ram-minnet.

2GB – 2GB bör ses som den minsta mängden minne man ska ha i sin dator om man vill använda sig av Windows eller macOS.

4GB – 4GB är det minsta som vi kan rekommendera köp helst inte en dator under denna mängd då fler program kan bli svårt att ha igång samtidigt

8GB – 8GB minne räcker för de mesta om man vill spela enklare spel och köra fler program samtidigt.

16GB – 16GB lämpar sig bäst för tyngre spel eller om man vill kunna redigera större fotofiler osv.

32GB – 32GB är främst ämnat för proffs som endast kommer att jobba med stora filer, 3D modellering och liknade